Tvålen ”April in Paris”

vår egen franska, lyxiga och ljuvligt doftande tvål

Tvålen ”April in Paris”

Jag har länge drömt om att få ge mig in i tvålbranschen. Nu har det skett, om än i ganska blygsam form. En fin tvål att träffa dagligen och som ger lite extra känsla av lyx vid varje handtvätt. En svag doft och lite härligt lödder runt händerna. Det är något särskilt med det.

Jag har döpt tvålen till ”April in Paris” dels för att det finns en luktärt med samma namn, men också för att tanken på att möta våren i Paris alltid har lockat mig.

Tvålens doft är svag och lite elegant. Om den faktiskt doftar luktärt vill jag låta vara osagt, men rent tekniskt gör den det. Den innehåller samma doftämnen som luktärter, men väldigt lite.

När jag stod där i den gamla tvålfabriken i Marseille och skulle bestämma något, kände jag att tvålens doft inte fick vara för påträngande. Svag doft, okonstlad form och helst vit. Jag fick lära mig att doftämnen har olika färg och hade tur, den blev vit.

Jag ville också att tvålen skulle innehålla så lite ingredienser som möjligt. Inget onödigt. Och så blev det.

Diskussionen om palmolja blev lång men landade i att tvålen innehåller palmolja från certifierade odlingar. Det som står på etiketten är strängt dikterat av EU-lagstiftning och får inte ändras på.

Tvålen ”April in Paris”

Det är Sofia Scheutz som gjort förpackningen. Jag ville att den skulle gå att använda till något annat också och fröpåsarna passar faktiskt perfekt i asken.

Inspirationen är Paris Metro.

Direkt till butiken –>

Luktärter av Grandiflora-typ har odlats på RHS Wisley Garden två år i rad. De har odlats med bästa tänkbara förutsättningar.

Plantorna har varit både höstsådda och vårsådda för att bedömningen ska vara fullständig.

Avsikten med s.k. ”trials” är att trädgårdsodlarna ska kunna odla de bästa sorterna av varje art.

Av de sorter som fick AGM (Award of Garden Merit) finns nedanstående här i webshopen. Fröerna kommer dessutom från de prisade fröleverantörerna.

Luktärten ’Alisa’
Alisa’ – Juryns bedömning: ”Underbar!”  (Bedömningsgrunder saknas i protokollet.)
Luktärten ’America’ .
America’ – Juryns bedömning: ”Enhetlig med bra strimmiga mönster. Nätt växtsätt och mycket blomrik.”
Luktärten ’April in Paris’.
’High Scent’ = ’April in Paris’ – Juryns bedömning: ”Varumärket för stark doft! Pålitlig blomning med cremefärgade blommor.”
Luktärten ’Cathy’.
Cathy’ – Juryns bedömning: ”Fantastisk! En av de bästa. Starkväxande och mycket rikblommig med doftande cremefärgade blommor.”
Luktärten ’King Edward VII’.
King Edward VII’ – Juryns bedömning: ”Outstanding! Frisk, starkväxande planta med fint växtsätt. Väldigt rikblommande med klart röda, doftande blommor.”
Luktärten ’Lady Grisel Hamilton’.
Lady Grisel Hamilton’ – Juryns bedömning: ”Lovely!  Oustandig! Vackert formad planta med blommor nedifrån och upp. Typisk old-fashion sort.”
Luktärten ’Miss Willmott’.
Miss Willmott’ – Juryns bedömning: (Bedömningen fanns inte med i protokollet).
Luktärten ’Mrs Collier’.
Mrs Collier’ – Juryns bedömning: ”Starkväxande med ihållande blomning nedifrån och upp. Väldigt långvarig blomning av vackra benvita blommor med stark doft.”
Luktärten ’Prima Donna’.
Prima Donna’ – Juryns bedömning: ”Underbar!” (Bedömningsgrunder saknas i protokollet.)
Luktärten ’Sicilian Pink’.
Sicilian Pink’ – Juryns bedömning: ”Uthållig skönhet som blommar från botten till toppen. Söt färg på de starkdoftande blommorna.”
Luktärten ’Valentine’.
Valentine’ – Juryns bedömning: ”Fabulös! Högväxande med bra bladverk Rikblommande med kritvita blommor på långa starka stjälkar. Ofta fem blommor på varje stjälk.”

På Instagram