Nytt år och nya möjligheter!

Luktärten ’America’
Luktärten ’America’ från 1905 anses nu vara en amerikansk sort. Foto: Eva Mathiasson.
Skimrade ljusrosa luktärten ’Alisa’ odlade till perfektion på Wisley 2022.
Skimrade ljusrosa luktärten ’Alisa’ odlade till perfektion på Wisley 2022. Foto: Eva Mathiasson.
Luktärten ’Emily’
Luktärten ’Emily’ är en underbar, nyare sort med mycket stark doft. Foto: Eva Mathiasson.

Knappt har sista blomman slutat blomma så sitter vi där med nya frökataloger och bläddrar. Fast nu får man ytterst sällan en riktig papperskatalog förstås.

Ofattbar omsorg

Dessutom är det så att fröna till nästnästa års luktärter redan är sådda. Det tar oändligt mycket tid att odla frö. Att någon orkar lägga ned så mycket omsorg i sitt arbete som mina fröodlare är fullständigt ofattbart. Så har det alltid varit med luktärter, ända sedan man började odla i stor skala för ungefär 150 år sedan.

Bruden ska rodna

En del sorter från förr finns fortfarande kvar. Orsaken till det är ju förstås att de är mycket odlingsvärda.

Andra har försvunnit och bytts ut mot sorter med större blommor, moderna färger och långa stjälkar som passar dagens smak och behov. Bruden ska rodna, födelsedagsbarn gratuleras och hem smyckas med underbara buketter.

Spara i frysen

Här finner du säsongens fröer. Allt arbete med dem är gjort för hand av människor, för att du ska kunna glädjas åt ditt odlande.

Var rädd om fröerna! Odla dem väl! Läs broschyren som följer med fröerna i din beställning. Och har du mer frö än du gör av med så förvarar du fröerna i frysen. Då kan du använda dem ett annat år.

På Instagram