Snart är det vår igen!

För oss som bor i den sydligaste delen av Sverige kan det vara lagom att så sina luktärtsfrön 12 mars och framåt. Längre norrut är det klokt att vänta en eller flera veckor så att man kan ställa ut de små plantorna när de är ca 4-6 cm höga efter ca 10-12 dagar. Då ska det inte vara kallare än – 4°. Onödigt att chansa om temperaturan faller till under – 10° i gryningen.

Ta det lugnt alltså!

Luktärter tar ungefär 90 dagar från sådd till blomning. Det finns inget som hindrar att du sår senare under våren. Jag förordar inte direktsådd utomhus eftersom både möss och fåglar älskar luktärtsfrö. Man vill ha koll på fröna så att de inte blir mat.

Leveranstiden för fröbeställning är nu ca 14 arbetsdagar, men kan bli lite längre om du beställer en fredagkväll.

Luktärten ’Sicilian Pink’
Luktärten ’Sicilian Pink’ är en gammal förbättring av den ännu äldre sorten ’Painted Lady’. Lite större blommor, lite längre stjälkar och väldigt stark doft.

Skaffa dig grönare fingrar

Storm blandning.

Boken ”Blomster – odla egna snittblommor” med frön för dig med trädgård.

Boken ”Blomster – odla egna snittblommor” med frön för terass eller balkong.

På Instagram

Man bör ha en plan när man ska odla luktärter. De blir ju höga. Det här är mina stöd som är mer än två meter höga och 50 cm i diameter.
Det går jättebra att ta sticklingar av luktärter om har för få frön t ex. Klipp av stjälken under ett bladpar och sätt i vatten på en ljus plats. Snart kommer det rötter och då planterar du plantan i en kruka.
Idag ger vi, Eva och jag, järnet för att posta så mycket som möjligt av era beställningar. Iofs har vi gjort det ända sedan november, men nu vet jag att alla är extra ivriga. Tänk på att posten tar 2-3 dagar på sig också. Var noga med att skriva rätt namn och adress när du beställer. Förbluffande många vet inte var de bor!!