Luktärtsfröer inför säsongen 2024

Det finns tusentals underbara luktärtssorter. Jag har gjort ett urval luktärtsfröer inför säsongen 2024 av de mest oemotståndliga och lättodlade sorterna med tanken att de ska bli fina buketter och ett ljuvligt, doftande inslag i din trädgård.

Ont om aprikosrosa

Luktärten ’Shell Pink’
’Shell Pink’ är en alldeles ny sort. Ljuvligt doftande med aprikosrosa blommor som har karamellfärgade ådror.

Fröerna i min butik är odlade på Malta och i England. Som vanligt har jag inte lyckats få fatt i alla de fröer jag helst skulle vilja erbjuda. Det är ont om luktärtsfrö i världen. De aprikosrosa är särskilt besvärliga att få, då de inte sätter så mycket frö. 

Växthusodlat från England

Även denna säsong kommer det att finnas fröpåsar som innehåller växthusodlade, handplockade och handrensade fröer från England. De blir förstås dyra och därför innehåller varje påse bara 12 fröer. 

Tidigare var dessa fröer förpackade i guldpåsar, men då väldigt många sorter är växthusodlade i år, har jag valt att packa i fler färger. 

Tillgången är alltid begränsad och priset per frö blir högre och högre. Det beror både på att allt handarbete som är nedlagt, fördyrande kontroller och pappersexercis på grund av Brexit och att den svenska kronan inte står så högt i kurs.

Starkare doft

Gamla sorters luktärter har i allmänhet mycket starkare doft än de nyare. De har också kortare stjälkar än de nyare. De blir i allmänhet ungefär 180 cm höga.

Olika sorters luktärter har olika doft och olika stark doft. Dessutom doftar de olika starkt vid olika väderlekar och tidpunkt på dagen. Allmänt man kan man säga att ju mer intrikat en sort är, desto mindre doftar den.

Grandiflorasorter

Luktärten 'Juliet'
Luktärten ’Juliet’ är nästan vit med en svag aprikos ton.

Moderna grandiflorasorter är nya sorter som tagits fram med de gamla som ursprung. De är lite lägre i växtsättet än de gamla sorterna, ca 180 cm, har flera blommor på varje stjälk än de gamla och doftar starkt. Hit hör t.ex. ’Heatcliff’, ’Almost Black’, ’Juliet’ och en rad andra sorter.

Regn ökar stjälklängden

Nyare sorter från England, Irland och Nya Zeeland har större blommor och flera blommor på varje stjälk. Blommorna är ofta stora och volangiga och stjälkarna, långa och passar väl till snitt. De blir oftast högre än de gamla sorterna, ibland över 3 meter.

Stjälklängden är beroende av hur mycket det regnar och hur varmt det är. En torr och varm sommar blir stjälkarna kortare. En varm och regnig sensommar kan ge fantastisk luktärtsskörd långt upp i norr om du skött om och gödslat växten.

Alla höga luktärter behöver rejäla stöd att klättra på.

Låga sorter

De låga ’Cupid’-sorterna blir bara ca 25 cm höga. De ska planteras tätt för att bilda en matta. De doftar starkt, men har korta stjälkar. Det blir alltså inga buketter.

Luktärten Solway Snowflake.
Luktärten Solway Snowflake.

De mellanhöga ’Solway’ och ’Bijou’ blir ungefär en meter höga och har hyfsat långa stjälkar. De doftar gott och blommar under väldigt lång tid om du sköter om dem. De behöver stöd t.ex. i form av björkris som du sticker ned i jorden när du planterar dem.

Odlingsråd hittar du här. När du handlar får du också med en liten broschyr som visar precis hur du ska göra.

Var rädd om fröerna du köpt

Det ligger mycket arbete bakom varje frö du köper. Betrakta dem som en dyrbarhet och försök att odla dem på bästa tänkbara sätt.

Förvara fröerna i frysen där de behåller sin grobarhet i många decennier. Om du bara behöver tre plantor av en sort kan du alltså spara övriga fröer i påsen till ett annat år.