PS. Det är ingen brådska! DS.

Nu är det (nog) vår igen!

Eller så är det vår längtan efter ljuvare vidare som får oss att utropa våren innan den faktiskt kommit. I Skåne är det iallafall ljusare och koltrasten sjunger. Underbart!

Nu kan vi börja så luktärter. Åtminstone om vi bor lite söderut, men det är ingen brådska. Det är inte för sent än på länge. Man kan till och med så flera omgångar allt eftersom man hinner.

Jorden

Nu börjar också den tiden då det ligger stora berg av så kallad planteringsjord utanför butiker av alla slag. Det är uppgrävda torvmossar. När man bryter torv ur de urtidsgamla mossarna frigörs CO2. Det vill vi inte! Vi vill absolut inte bli miljöbovar för att få glädjen att odla blommor.

Det är alltså dags att tänka efter hur man kan göra egen jord. I England, som jag har stor anledning att jobba med just nu, får man inte sälja jord som innehåller torv. Det står ”peatfree soil” på alla köpepåsar. Det är inte så lätt att odla i den har jag förstått.

Men vi måste alltså tänka om och lära oss att göra egen kompost. Det är lättare än man tror.

I väntan på att jag själv ska bli duktig på att göra användbar kompost köper jag jord på min lokala återvinningsstation. Den innehåller komposterat trädgårdsavfall och mindre torv än annan köpejord. Funkar väldigt bra.

Trädgårdsboken om Jord” skriven av bl.a. Håkan Wallander finns troligen på alla bibliotek.

Låna och läs eller köp!

Trädgårdsmarknad lördagen 13 april kl 10-16

Varmt välkommen till Fartygsgatan 13 i Brantevik till fots, cykel eller försiktigt med bil. Det finns parkering i hamnen och lite runt om. Bästa krogarna i närheten har öppet och hela Österlen har öppnat för säsongen. Ta en promenad på de vackra strandängarna, titta på havet. Jag hoppas på fint väder och mysig stämning.

De som kommer är:

Lindbloms frö fröer och trädgårdstillbehör

Narciss & Tulpan, lökar och knölar

Gerbianska, perenner

Cedergrens i Råå, rosor och klematis

Tommy Sjöstrand, järn för trädgårdsbruk

Gunnel Carlsson, böcker

YDY, örhängen

Själv har jag kanske lite luktärtsplantor att sälja. Oklart om de hinner bli klara. Min lilla Swish-butik är förstås öppen och där kan man köpa fröer, böcker och lite annat.

Välkommen!

Luktärten ’Balcony Minuet Purple’
Luktärten ’Balcony Minuet Purple’ är en fantastisk lågväxande sort som passar i krukor och utmed murar.
Den här lilla pärlan har blivit stor tjej och fixar fikat.
Den här lilla pärlan har blivit stor tjej och fixar fikat.

Lämna ett svar