Växtfärgade aluminiumfat  från Japan

Under en resa i Japan hösten 2022 råkade jag i Tokyo på konsthantverkaren Kodai Makino. Jag blev fascinerad av de eleganta föremålen vars like jag aldrig sett. Efter lite eftertanke bestämde jag mig för att köpa några och också försöka kommunicera med konstnären själv. Det blev mycket svårt då språkförbistringen var total. Räddningen blev ömsesidig Instagramkontoutbyte.

Djupa mättade färger

De vackra aluminiumfaten visade sig vara växtfärgade, vilket gjorde mig ännu mer exalterad. Djupa, mättade färger på det lätta materialet. Hur gör man sån’t?

Det vet jag fortfarande inte och det krävs nog ytterligare en resa till Japan för att få veta det. 

Kodai Makino har gått en lång konstnärlig utbildning i norra Japan och har arbetat med sitt material i ungefär 10 år. Han har ofta små utställningar runt om i Japan.

Ställer ut i Brantevik

Sommaren 2024 kommer han att ställa ut här i Brantevik. Tillsammans med glaskonstnären Ulla Forsell som också har tillbringat ett år i Japan på 1980-talet. Hennes assistent i glashyttan i Stockholm kommer från Japan.

Sent i våras kom äntligen en liten välfylld låda fylld med aluminiumfat från Japan och nu känns det lagom att visa innehållet för er.

Uppläggningsfat

Faten är avsedda som uppläggningsfat. De är lite ömtåliga och ska inte köras i diskmaskin. Diska för hand med ett milt diskmedel. Observera att det inte är lämpligt att förvara matvaror på faten. 

De små runda japanska faten är 12 cm i diameter och finns i fyra färger: Lila, lime, guld och silver.

Set med tre rektangulära fat finns i två färger: Lila och lime. Storleken på de tre faten som ingår i ett set är: Största ca 18,5 x 26 cm. Mellan ca 15,5 x 21 cm. Minsta ca 13 x 17 cm.

Litet guldfärgat runt fat med sushi.
Ett litet guldfärgat runt japanskt växtfärgat aluminiumfat med sushi.
Set med lila rektangulära fat i tre storlekar.
Set med lila rektangulära växtfärgade japanska aluminiumfat i tre storlekar.
Set med limefäragade rektangulära fat i tre storlekar.
Set med limefäragade rektangulära växtfärgade japanska aluminiumfat i tre storlekar.
Små runda växtfärgade japanska aluminiumfat.
Små runda växtfärgade japanska aluminiumfat med färgerna silver, lila, guld och lime. De små runda faten är 12 cm i diameter.

Lämna ett svar